Τεράστια χρέη μπλοκάρουν τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Τεράστια χρέη μπλοκάρουν τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 14959/14.04.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων


 

Τεράστια είναι τα ποσά που οφείλει η κεντρική εξουσία στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στασιμότητα των έργων σχολικής στέγης στο νομό. Η έλλειψη κονδυλίων διογκώνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή τα χρέη τόσο προς τους εργολάβους, όσο και για τα σχολεία που έχουν προγραμματιστεί, ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εργολάβοι να διακόπτουν τα έργα, καθώς είναι απλήρωτοι και τα σχολικά συγκροτήματα, που είχαν προγραμματιστεί,  να μην προχωρούν.

Η αδιαφορία των αρμοδίων απέναντι στις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης για απόκτηση νέων σχολείων είναι πρωτοφανής. Η πληθυσμιακή αύξηση της πόλης καθιστά επιτακτική την ανέγερση νέων διδακτηρίων. Η διόγκωση, όμως, των χρεών δεν επιτρέπει την ανέγερσή τους. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των έργων σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ. Εκτός από αυτά, τα χρέη για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων φτάνουν στα 47 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες υποχρεώσεις για την απόκτηση οικοπέδων υπολογίζονται σε 11 εκατ. ευρώ περίπου. Η κατάσταση είναι ασφυκτικά δύσκολη και οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν άμεσα λύση και να εκταμιεύσουν τα ποσά που οφείλουν για την προώθηση της σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην εκταμίευση των κονδυλίων, που απαιτούνται για τη σχολική στέγη στο νομό Θεσσαλονίκης;

Απαντήσεις Υπουργείων